Artemisinin е лекарствена билка, която се използва широко за лечение на малария. Последните проучвания показват, че тази „чудотворна билка“ има противоракови ефекти и може също да стимулира имунната система!

Въведение

Artemisia annua сладък пелин herbacross

Artemisinin (ART) е растително производно съединение, изолирано от Artemisia annua,  сладък пелин, билка използвана в китайската билкова медицина.

Това съединение (заедно с производните му лекарства), е препоръчано от Световната здравна организация при лечението на малария, причинена от Plasmodium фалципарум ( R ). 

Лекарството е било толкова ефективно при лечението на болестта, че откриващият Youyou Tu е получил Нобеловата награда за физиология или медицина ( R ).

Редица полусинтетични производни се получават от тази билка за използване при борба програми малария, най-добре между тях включват Артеметер, Артезунат и Артенимол (β-дихидро-артемизинин, DHA) ( R ).

Ползи за здравето

1) Artemisinin е ефективно анти-маларийно вещество и предпазва от други инфекции

Artemisinin е около 90% ефективна при лечението на неусложнена малария, причинена от Plasmodium фалципарум  ( R ). Въпреки това широкото използване на лекарствената монотерапия води до развитие на резистентност при маларийни паразити.

Когато това лекарство се използва в комбинация с други антималарийни лекарства, P. falciparum е много малко вероятно да стане резистентен към лекарството , поради което СЗО препоръча употребата на комбинация от Artemisinin (ACT) ( R ).

Екстрактите на артемизинин имат антимикробна активност срещу пародонтопатични микроби като  Aggregatibacter actinomycetemcomitans , Fusobacterium nucleatum subsp. animalis , Fusobacterium nucleatumsubsp. polymorphum и Prevotella посредничество  ( R ).

Той намалява процентите на репликация на вирусите на хепатит В и С ( R ) и редица човешки херпес вирус ( R1 , R2 , R3 ).

2) Artemisinin помага за предотвратяване на рака

Противоракови ефекти на артемизинин

В едно рандомизирано проучване Артесунат контролирано комбинира с NP (режим на химиотерапия на винорелбин и цисплатин) може да повиши скоростта на краткосрочна оцеляване и удължено ТРР (време до прогресия) на пациенти с напреднал недребноклетъчен белодробен рак (NSCLC)  ( R ,  R2 ).

Дългосрочното лечение на двама пациенти с метастатичен улеален меланом с Artemisinin в комбинация със стандартна химиотерапия показва значително подобрение  ( R ).

Лечението с Артеметер е от полза за подобряване на качеството на живот на 75-годишен мъжки пациент с хипофизни макроаденоми  ( R ).

Artemisinin и Resveratrol притежават синергичен антитуморен ефект, тази комбинация може да бъде ефективна терапевтична стратегия за рак ( R ).

ART инхибира растежа на клетъчните линии на жлъчния мехур (чрез индуциране на ROS и блокиране на клетъчния цикъл), поради което може да бъде подходящ за лечение на рак на жлъчния мехур ( R1 , R2 ).

Той индуцира антипролиферативни и проапоптотични ефекти при инфектирани с HPV-39 човешки тумори на маточната шийка ( R ).

Новите производни на ART (AD1-AD8) имат висока антипролиферативна активност срещу ракови клетки на черния дроб / колона , е необходима по-нататъшна оценка при животински модели ( R1 ,  R2 ).

3) Artemisinin е противовъзпалителен и имунен усилвател

Artemisinin и неговите производни показват положителни имунни и противовъзпалителни ефекти ( R ). При лабораторни експерименти те биха могли да инхибират продуцирането на IL-1 (3, IL-6 и IL-8 от синовиални клетки на пациенти с RA  ( R ).

Ацетоновият екстракт показва най-голям инхибиторен ефект върху азотния окис (NO), простагландин Е2 (PGE2) и провъзпалителния цитокин ( R ), индуциран от липополизахарид .

Artemisinin инхибира симпатиковото ремоделиране след инфаркт на миокарда, вероятно чрез противовъзпалителен ефект ( R ).

Той също така потиска TNF-a експресията и Т-хелпери 1 (Th) / Th17 реакции в модел на колиби на TNB (възможна потенциална терапия за болестта на Crohn) ( R ).

Той може да повиши селективно функцията на Т-клетките както при нормални мишки, така и при мишки със сингенна трансплантация на костен мозък ( R ).

4) Artemisinin за автоимунни и алергични заболявания

shutterstock_417819187

Установено е, че производните на артемизинин значително подобряват лупусния нефрит, редуцират и потискат производството на TNF-алфа от перитонеални макрофаги ( R ).

Тези производни са съобщени за лечение на експериментален алергичен енцефаломиелит (EAE) в добре установени миши модели чрез регулиране на равновесието между ефекторни Т клетки и регулаторни Т клетки ( R1 , R2 , R3 ).

Artesunate подобрява експерименталното възпаление на алергичните дихателни пътища. Могат да бъдат полезни при лечението на алергична астма ( R1 , R2 ).

Дозиране

Подходящата доза зависи от няколко фактора като възраст, здравословно състояние и т.н.  ( R ).

На базата на едно проучване ( R ) може да се препоръча схема на лечение с 2 х 500 mg Artemisinin (перорална доза) на ден  .

Една доза от 500 mg е ефективна при намаляване на паразитемията при не-тежка малария от falciparum и е добре поносима  ( R ).

Възможни нежелани реакции

Страничните ефекти са подобни на симптомите на малария: гадене, повръщане, анорексия и световъртеж  ( R ).

Рядък, но сериозен нежелан ефект е алергичната реакция ( R ).

Лечението с артемисинин може да доведе до разкъсване на червените кръвни клетки, особено при тези с предразполагащи фактори за анемия ( R ).

Други възможни нежелани странични ефекти могат да възникнат от комбинирана терапия (ACT), а именно хепатит и забавена хемолитична анемия ( R , R 2).

Източник: www.selfhacked.com

Herbacross – сладък пелин

Антималарийна билка, коeто може да се бори с рака