Резюме

През декември 2019 г. в Ухан, Китай, се случиха редица случаи на пневмония, свързани с новият коронавирус в 2019 г. По-късно таксономистът назовава вируса SARS-CoV-2 и болестта, наречена COVID-19. Няма одобрена ваксина или лечение за този вирус. Настоящото техническо ръководство е свързано с адресиране на терапевтичната опция за SARS-CoV-2. COVID-19 е голямо предизвикателство за учени по целия свят. Биоактивно съединение, присъстващо в Artemisia annua срещу, хепатит В вирус, вирус на вирусна диария при говеда и вирус Epstein-Barr. A. annua са показали значителна активност срещу коронавирус SARS, който се появява през 2002 г.Този агент е евтин и лесно достъпен и ще бъде от голяма полза, ако има ефикасност срещу SARS-CoV-2. Необходимо е научно внимание към този агент за справяне с лечението на COVID-19.

Ключови думи: Artemisia annua , биоактивно съединение, коронавирус: антивирусни агенти: COVID-19, SARS-CoV-2

1.

В началото на декември 2019 г. все по-голям брой случаи на нов коронавирус, обозначен като SARS-CoV-2, предизвика в световен мащаб огнище на респираторна инфекция, която сега се нарича коронавирусна болест 2019 (COVID-19) (Cao et al., 2020 ). Към 26 март 2020 г. коронавирусната болест 2019 (COVID-19) е потвърдена при 462 684 души, а смъртта е достигнала над 20 834 в световен мащаб (СЗО, 2020 г.)). Досега няма ваксина и няма специфични антивирусни средства за коронавирусните инфекции, така че за учените е голямо предизвикателство да намерят антивирусно средство за лечение на това заболяване. Изследовател, който се стреми към антивирусни средства, някои от тях са натурални продукти, ритонавир, хлорохин фосфат, арбидол, рибавирин и традиционни китайски лекарства, които демонстрират предварителна ефикасност срещу SARS-CoV, вируса, причиняващ SARS при хората (Dong, Hu, & Gao, 2020 г. ). Необходимо е научно внимание към ефикасните терапии срещу COVID-19.

Има подходяща информация относно терапиите от избухването на SARS-CoV 2002–2003 г. в Китай. Изследователят тества in vitro антивирусни активности на препарати за цели растения Artemisia annua в етанолов екстракт срещу SARS-CoV, със стойност 50% ефективна концентрация (EC50) от 34,5 ± 2,6 μg / mL и 50% цитотоксична концентрация (CC50) от 1,053 ± 92,8 µg / мл. Резултатът дава силна подкрепа за използването на A. annua за лечение на инфекциозни заболявания на SARS-CoV (Li et al., 2005 ). В Китай естествените съединения често се използват в комбинация с конвенционалната медицина за лечение на SARS. Някои доказателства показват, че традиционната билкова медицина е ефективна срещу инфекциозни заболявания на SARS-CoV (Lin, Han, & Yang, 2003 ).

Artemisinin е производни на A. annua , които са комерсиализирани като антималарийни лекарства (Efferth et al., 2008 ). Освен че стойността на артемизинин не се ограничава до лечението на малария, най-обещаващите естествени продукти са важни кандидати, отчитащи антивирусните ефекти (Karamoddini, Emami, Ghannad, Sani, & Sahebkar, 2011 ). В допълнение А. annua съдържат стероли, които показват вирусен инхибиторен потенциал (Khan, Jain, Bhakuni, Zaim, & Thakur, 1991 ).

В момента има поддържащо и неспецифично лечение за облекчаване на симптомите на пациента. За профилактика и лечение на вируса антивирусният агент трябва да е безопасен, адекватен, а цената трябва да е за предпочитане ниска. В Китай повечето от заразените пациенти получават традиционна китайска медицина за лечение на COVID-19 (Yang, Islam, Wang, Li, & Chen, 2020 ). Подмножеството метанолни екстракти, получени от въздушни части на A. annua, имаха най-висока антивирусна активност в сравнение с ацикловир срещу Herpes Simplex вирус тип 1. Екстрактите от въздушни подмножества от A. annua съдържат биоактивно съединение, което може да бъде подходящ кандидат за антивирусни терапии (Karamoddini et al. , 2011 ). Има история на това, че е безопасна и лесно достъпна за терапии.

Белодробната фиброза се наблюдава при инфекция на коронавирус-2 (SARS-CoV-2) на SARS с повишена тежест, медиирана от Interleukin-1 (Conti et al., 2020 ). Няколко проучвания сочат, че оксидативният стрес е свързан с белодробни заболявания и вероятно консумацията на естествен антиоксидант е ефективна при белодробна фиброза (Ден, 2008 ). Екстрактът от A. annua проявява значителна антиоксидантна активност, която най-вероятно се дължи на високото му фенолно съдържание (Ferreira, Luthria, Sasaki, & Heyerick, 2010 ). Производни на A. annua , артесунат, е обещаващо ново лекарство за лечение на белодробна фиброза чрез инхибиране на профиброзни молекули, свързани с белодробна фиброза (Wang, Xuan, Yao, Huang, & Jin, 2015). Причината за тестване на антиоксиданти и антифибротичен ефект при A. annua е привлекателна, която може да играе ключова роля в белодробната фиброза.

Неотдавнашното появяване на COVID-19 налага спешното развитие на потенциални антивирусни терапии за защита на населението от висок риск от инфекция (Mitjà & Clotet, 2020 ). Има незабавна нужда от одобрени терапии за намаляване на продължаващата смъртност, така че е важно да се наблегне на доказаните профили на безопасност от A. annua за лечение на COVID-19. Натуралните продукти, открити в A. annua, като химическо оръжие за защита срещу инфекции от вируси, по-специално херпес симплекс вирус тип 1, хепатит В вирус, вирус на хепатит С, вирус на вирусна диария при говедата и вирус на Epstein – Barr (Efferth et al., 2008 ) . Междувременно това растение A. annuaе евтин и широко достъпен, въпреки че окончателният анализ е технически взискателен. Ще бъде от голямо значение да знаем ефикасността на това съединение, свързано конкретно SARS-CoV-2. Ако в A. annua е идентифицирано различно антивирусно съединение , това може да доведе до получаване на активно фармацевтично съединение. Тези съединения могат да допринесат за намаляване на използването на агент с висока цена. Възможността за използване на A. annua при лечението на COVID-19 от SARS-Cov-19 трябва да се проучи с внимание в светлината на предишните проучвания. Експерименталното изследване на A. annuaможе да допринесе за идентифицирането на анти-коронавирусни съединения, които могат да бъдат успешни и безопасни антивирусни при лечението на COVID-19. Настоятелно призоваваме международната научна общност да се съсредоточи върху ефикасността на предлагания агент срещу текущата продължаваща пандемия. По-нататъшният внимателен анализ на A. annua за антикоронавирус ще бъде решаващ преди откриването на нов антивирусен агент.

Има възможност проучванията върху препарати A. annua да не са проведени в съответствие с по-новите научни качествени стандарти за продукти, произведени от растения (Heinrich et al., 2020 ). Докато пандемията се разпространява, учените по целия свят активно изследват лекарства за борба с продължаващо предизвикателство. Важно е да се разработят безопасни лекарства за лечение на COVID-19. Необходимо е ефикасността и безопасността на A. annua в терапията на COVID-19 да се оценяват в клинични проучвания.

Artemisia annua : Необходими са тестове за COVID -19

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *