Оставени без контрол, хранителните паразити и бактериите могат да бъдат смъртоносни и контролирането им е въпрос на сериозно безпокойство както за правителствата, така и за производителите на храни.Едно неотдавнашно огнище на Escherichia coli, или E. coli, заразило 45 души в САЩ, най-вече във Вашингтон и Орегон, с други случаи в Минесота, Калифорния, Ню Йорк и Охайо. В Центровете за контрол и превенция на заболяванията проследени избухването на съставка, използвана в популярния бурито място Chipotle мексикански Grill. Дни по-късно, Е. coli също е свързана с Costco пилешка салата, засягаща 19 души.Chipotle доброволно затвори 43 от своите ресторанти, преди да отвори няколко седмици по-късно. Но служителите все още не знаят коя хранителна съставка е отговорна за замърсяването.Обикновено не можете да видите или опитате хранителни паразити или бактерии, което е повече от малко тревожно. Ето осем, които може да се крият в храната ви:

1. Е. coli

Когато говорим за Е. coli, което прави хората болни, ние обикновено говорим за Е. coli, произвеждащ токсини Shiga, или STEC. Щамовете на STEC, най-често 0157, създават токсин, наречен Шига, който е опасен за хората. Обикновено се намира в недопеченото говеждо месо. Не можете да го видите, да го вкусите или да го помиришете. Но ако го погълне, може да изпитате стомашни спазми, повръщане, повишена температура и диария – често кървави.

За съжаление, няма налични лекарства, които да помогнат за лечение на инфекция с Е. coli, и няма ваксини, които могат да го предотвратят. Но вие можете да намалите рискакато го приготвите изцяло, докато достигне вътрешна температура от 160 ° F. Когато приготвяте говеждо месо, дръжте работната си повърхност чиста, често мийте ръцете си и не замърсявайте съдовете за готвене.

2. Giardia

Giardia се счита за една от най-честите причини за болести, причинени от вода и храна в САЩ. Обикновено се среща във вода или храна, заразена с изпражнения от вече заразени хора или животни. Когато става дума за храна, най-често я приемате като ядете свинско, агнешко или дивеч.

Симптомите на инфекция, или лямблиоза, включват крампи, газ, диария и гадене. Може да отнеме от една до две седмици, за да се появят симптомите, и две до шест, за да изчезнат. В редки случаи симптомите могат да продължат месеци или дори години.

Можете да предотвратите лямблиозата, като често миете ръцете си, пиете вода от третирани общински източници, не поглъщате вода при плуване и старателно готвите месото си.

3. Тения

Има няколко вида тения, които могат да намерят своя път в тялото ви чрез храна. Повечето от тениите, които засягат хората, идват от яденето на недостатъчно приготвени животински продукти – особено свинско и говеждо – както и сурова или недохранена риба, която е замърсена . Неотдавнашен случай от Китай открива човек, чието тяло е „ надупчено “ с тении след като е консумирало големи количества суши.

Симптомите могат да не съществуват: Хората могат да живеят с тения, които растат вътре в тях и не знаят от месеци или дори години. При заразяване може да изпитате загуба на тегло, коремна болка и дразнене на ануса .

Можете да предотвратите заразяването с тения чрез старателно приготвяне на цялото месо, което ядете, и чрез измиване на всички плодове и зеленчуци, преди да ядете или да готвите с тях. Една съществуваща инфекция на свинско тения може да се влоши от лоша хигиена и сърбеж – когато яйцата се прехвърлят от ануса до устието след сърбеж или избърсване.

Прочетете повече: Човекът, който „хвана„ рак от тения “\ t

4. Toxoplasma gondii

Има причина, поради която сте били научени винаги да миете ръцете си след работа с животни. Toxoplasma gondii, микроскопичен паразит, който причинява токсоплазмозата на заболяването , може да се размножава само вътре в котките и да достигне до останалия свят чрез котешки изпражнения. Ако докоснете заразена котка или се справите с кутията за боклук без да измиете ръцете си след това, лесно можете да пренесете паразита в храната си, когато я обработвате или подготвяте. Симптомите са подобни на грип и американското министерство на земеделието съобщава, че токсоплазмозата е третата водеща причина за смърт от болести, причинени от храни в света.

Също така можете да накарате паразита да яде недоволно месо или необработена вода. Най-добрите начини за предотвратяване на инфекцията е да измиете старателно и да приготвите храната си, да измивате често ръцете си и да носите ръкавици при работа с изпражненията.

5. Ascaris

Чревните кръгли червеи или Ascaris обикновено се предават, когато хората поемат яйцата на червея. Тези яйца могат да се окажат в храната ви, когато докосвате замърсена почва, или да ядете плодове и зеленчуци, които са отглеждани в такава почва, без да ги измивате първо.

Симптомите често са леки или несъществуващи, но могат да включват гадене, повръщане, коремна болка, както и кашлица и задух. Можете да предпазите инфекцията от миене на ръцете ви често, да измиете всички продукти, преди да я изядете, и като избягвате всякакви продукти, за които подозирате, че са отгледани с човешки изпражнения като тор.

6. Cryptosporidium

Защитена от твърда черупка, криптоспоридиум или крипто, се намира в пресни продукти, мляко и плодов сок. Заразени с бактерии, могат да причинят разстройство на стомаха, ниска температура, спазми и водна диария. Тези симптоми обикновено се появяват два до десет дни след поглъщане.

Можете да предотвратите крипто, като измиете изцяло всичките си продукти, пиете пастьоризирано мляко и сокове и често мийте ръцете си през целия ден. Ако влезете в контакт с изпражненията на някой, който носи паразита (когато сменяте пелена, например), можете също да се заразите.

7. Плоски червеи

Има няколко разновидности на метили или плоски червеи, които могат да бъдат намерени в риби, като Opisthorchiidae и Paragonimus. Тези плоски червеи се убиват по време на процеса на готвене, така че най-големият ви шанс да погълнете е храненето на сурова риба . Симптомите варират в зависимост от вида и може да отнемат месеци, но най-често включват храносмилателен дистрес.

Макар че може да се изкушите да се закълнете от сашимите, шансовете за инфекция за щастие са доста ниски . Това е особено вярно в по-скъпите, суши-клас морски дарове. Когато пътуват извън страната, пътниците са предупредени да не ядат сурова сладководна риба и ястия, където методите за приготвяне са неизвестни.

8. Чревници

Червеи, известни също като острици , включват видове, като V. vulnificus, shigella и trichinosi. Те са най -често срещаната инфекция с червеи в Съединените щати и въпреки че те засягат само деца, всеки е изложен на риск от инфекция. Обикновено се поглъща с храна поради лоша хигиена – например, детето не мие ръцете си – остриците са много лесни за разпространение , което означава, че всеки в домакинството трябва да бъде лекуван, ако един член е заразен.

Червеите живеят около пет до шест седмици в червата преди да умрат, оставяйки яйца, които се излюпват и заемат място на пребиваване. Най-честият симптом на инфекция с червей е сърбеж около ануса – симптом, който може да доведе до по-голямо заразяване, тъй като децата надраскат засегнатата област и транспортират червеи и яйца обратно към устата и лицето. Въпреки че най-често са безвредни, телата обикновено се лекуват с медикаменти и се избягват чрез използване на подобрени хигиенни практики.

Artemisia Annua Сладък пелин