Снимки: Човешки паразити под микроскоп

 

Човешки паразити под микроскоп

 

Паразити. Те могат да нахлуят в кръвта, храносмилателния тракт, дори в жлъчния канал. Те влизат през устата, през кожата, през носа. Те могат да причинят болести, слепота и понякога смърт.

Цялото ви тяло се потриса, нали? Но колкото и отвратителни да са паразитите, те също са примери за еволюция. Следните изображения разкриват тези опасни организми в микроскопични детайли.

Кърлежни бактерии

 

Borrelia burgdorferi , бактерията, която причинява Лаймска болест.
Комплимент: Национален институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID)

Това изображение, подобно на конфети, е Borrelia burgdorferi , бактерията, която причинява Лаймска болест. Този паразит еволюира, за да живее в кръвта на малки бозайници, които обикновено не показват никакви вредни ефекти от инфекцията, според доклад от 2009 г., публикуван в списание Infectious Disease Clinics в Северна Америка. Но когато кърлежите от рода Ixodes се хранят от дребни бозайници, те могат да предадат паразита на по-големи гръбначни животни – включително хората. Веднъж заразени, хората изпитват умора, висока температура и често червен, кръгъл обрив, който може да изглежда като око на бик. Без лечение (с антибиотици) болестта на Лайм може да прогресира и да причини артрит, менингит и неврологични симптоми като болка и изтръпване.

Страшната тения

Taenia saginata редовно достига до 10 метра дължина.
Комплимент: CDC

 

Не е необходим микроскоп за близък поглед към тения Taenia saginata , която редовно достига до 10 метра дължина. Този тения се излюпват вътре в храносмилателния тракт на говедата и ларвите и се разпространяват в мускулите. Червеят се разпространява към хора, които ядат сурово или недобре сготвено говеждо месо от заразена крава. Веднъж попаднал в човешкия гостоприемник, червеят се прикрепя към чревната стена, изсмуква хранителни вещества и се самоопрашва, за да създаде яйцата, които се екскретират през изпражненията – надявайки се, от гледна точка на червея, да попадне в пасищното поле на кравите.

Диарични заболявания

Giardia , паразитен протозой, предаван с нетретирана питейна вода,
Комплимент: CDC / Dr. Stan Erlandsen

 

Giardia , паразитен протозой, предаван с нетретирана питейна вода, причинява лямблиоза, диария, придружена от гадене и умора. Под микроскоп се наблюдават протозойните адаптори осигуряващи им живота в храносмилателната система: диск за засмукване и чаши за прилепване към повърхности и четири двойки флагели за движение.

Инвазия в кръвта

Това е болест от кърлежи, наблюдавана в Средния запад и Североизток.
Комплимент: CDC / д-р Мей Мелвин

Тъмните розови петънца в тази микроскопска картина на кръвта са хемопротозоидни паразити, наречени Babesia . Това е болест от кърлежи, наблюдавана в Средния запад и Североизток. Симптомите са малко като тези на маларията: треска, анемия, умора и втрисане. Тези кърлежи са от същия вид, които разпространяват Лаймска болест – също са отговорни за разпространяването на Babesia паразитите. Протозоите се размножават в червените кръвни клетки, често с пъпчици, за да образуват познатата кръстовидна форма.

Овчи метил на черния дроб

 Въпреки името си, той може да зарази хората, където създава депо в черния дроб и жлъчните пътища.
Комплимент: CDC

Този скромен овал е яйцето на Fasciola hepatica в овчият черния дроб. Въпреки името си, той може да зарази хората, където създава депо в черния дроб и жлъчните пътища. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, хората обикновено се инфектират, като ядат водни растения. Паразитът може да предизвика хронично възпаление на черния дроб, жлъчните пътища, жлъчния мехур и панкреаса, според CDC.

Охлювна зараза 

Schistosoma mansoni е разпространение на паразитен червей, когато човешката кожа влезе в контакт с заразената вода.
Комплимент CDC / Marianna Wilson

Schistosoma mansoni е разпространение на паразитен червей, когато човешката кожа влезе в контакт с заразената вода. Този червей живее жизнения си цикъл в две домакинства: сладководни охлюви (където яйцата се излюпват в свободно плуващи ларви) и гръбначни, включително хора. Болест се нарича шистосомоза или понякога обрив на плувеца заради сърбежните червени обриви, които хората често изпитват, след като ларвите проникнат в кожата им. Хроничната инфекция може да доведе до увреждане на червата и пикочния мехур, тъй като червеите освобождават яйцата си, според CDC.

Hookworms!

Добра причина да не ходим боси през лятото, поне да не ходим в пресни фекалии.
Комплимент: CDC

Hookworms: Добра причина да не ходим боси през лятото, поне да не ходим в пресни фекалии. Тези нематоди се разпространяват, когато има заразен фекалии навън, яйцата на червеите се излюпват в почвата и след това се развиват в ларви, способни да пробият в голата кожа. Според CDC анкилостома е бил широко разпространен в САЩ, но подобрената хигиена значително е намалила инфекциите.

Много хора носят анкилостоми в червата си без симптоми, но паразитите могат да причинят стомашно-чревен дистрес и понякога анемия.

 

Гвинейски червеи

Комплимент: CDC / д-р Мей Мелвин

Сред най-много паразитите на гръбначния стълб е гвинейският червей, нематод, който няма благоприличието дори да остане вътре в своя домакин. Гвинейските червеи се разпространяват, когато хората поемат нетретирана вода. Те се излюпват в храносмилателната система и мигрират и се размножават в тялото. След това жената пътува до мускулите и кожата и иска да избяга, опитвайки се да излезе през мехурчетата в продължение на мъчителни седмици.

За да извлекат червея по-бързо, лекарите често се опитват да го увият около пръчка, бавно да я извадят от раната за няколко дни. Тъй като женските морски червеи могат да растат до 31 инча дължина (80 сантиметра), това е бавен, отвратителен и болезнен процес.

 

Ларва на Botfly

Комплимент: CDC / д-р Джордж Хили

Ето нещо, което не искате да виждате да се гърчи под кожата ви. Това е ларвата на бозайката на Cuterebra, паразитна муха. Тази конкретна ларва заразява гризачи и зайци, но паразитът Dermatobia hominis, е насочен към хората.

Възрастните женски мухи разпространяват яйцата си в хората по изненадващ начин: те успяват да уловят комар или кърлеж и поставят яйцата си върху тялото на нищо неподозиращия преносител. Когато насекомото ухапе човек, яйцата или излюпените ларви се отделят и влизат в кожата, където се развиват за няколко месеца, преди да се излюпят, за да завършат жизнения си цикъл като свободни живи организми. По време на ларвата, личинките често се виждат като малки натъртвания и трябва да бъдат хирургично отстранени от кожата.

 

Речна слепота

Комплимент: CDC / Dr. RC Collins

Розовият, червеникав кичур, който се вижда в центъра на този образ, е Onchocerca volvulus , нематода, която се развива в черна муха. Черните мухи са кръвоснабдители, които разпространяват О. volvulus с техните ухапвания. В човешкото тяло, червеите се развиват в подкожните тъкани, където се чифтосват и размножават. Когато червеите мигрират към тъканта на окото, те могат да причинят непрозрачност на роговицата, състояние, наречено онхоцеркоза, или речна слепота.

Artemisia Annua Сладък пелин

 

Човешки паразити под микроскоп
Отбелязана с: