Според изследвания, публикувани в списание „Life Science“, арттемизининът, производно на „Sweet Wormwood“ или „Artemisia Annua“ се използва в китайската медицина и може да убие 98% от раковите клетки на белите дробове за по-малко от 16 часа.

Използваната билка само по себе си намалява броя на раковите клетки на белите дробове до 28%, но в комбинация с желязо „Artemisia Annua“ успешно и напълно „изтрива“ рака, а в експеримента тази билка не оказва влияние върху здравите бели дробове.

Артемизининът в миналото е бил използван като мощен антималариен лекарствен продукт, но сега е доказано, че това лечение също е  ефективно в борбата с рака.

Когато учените добавят желязо, докато провеждат изследването, което по-късно се отнася към белодробната тъкан, особено към клетките, заразени с рак, артемизининът селективно атакува „лошите“ клетки и оставя „добрите“ клетки недокоснати.

„По принцип нашите резултати показват, че артемизининът спира транскрипционния фактор“ E2F1 „и се намесва в унищожаването на раковите клетки на белия дроб, което означава, че той представя транскрипционния начин, според който артемизининът контролира растежа на репродуктивния раков клетъчен растеж“, се посочва в заключението на изследванията, проведени в ракова лаборатория в Калифорнийския университет.

Списанието „Life Science“ съобщава за проучване на университета във Вашингтон, проведено от д-р Наренда Сингх и Хенри Лай. Досега това е най-широкото проучване, проведено в САЩ за артемизинин.

Проучването е проведено в лаборатория в тъканни проби (in vitro), в съпоставка с проучване върху животни или хора (in vivo). Използвайки резистентно на радиация разнообразие от клетки на рак на гърдата (които също имат висока склонност към натрупване на желязо), артемизининът причинява 75% смърт на раковите клетки след само 8 часа; и почти 100 процента са унищожени само за 24 часа. Оригиналното изследване може да се намери  тук.

Желязото се натрупва в раковите клетки чрез специални рецептори, които помагат при клетъчното делене. Нормалните клетки също имат тези рецептори, но раковите клетки ги имат в по-големи количества и в съответствие с това, раковите клетки могат да бъдат целева комбинация от желязо и артемизинин.

Има многобройни експерименти, проведени досега, и всички те доказват, че в комбинация с желязо артемизининът може ефективно да унищожи рака и това познание е било използвано в Китай от хиляди години за лечение на малария.

Маларийният паразит не може да оцелее в присъствието на артемизинин, защото е богат на желязо, а биоинженерите Хенри Лаи и Нарендра Синг от Университета във Вашингтон бяха първите учени, които откриха това. Оригиналната статия, публикувана в списанието, може да се намери  тук , където учените заключават, че „артемизининът и арттемизинин-маркирани желязосъдържащи съединения могат да се превърнат в мощни противоракови лекарства“.

Д-р Лен Сапуто нарича артемизинин „умната бомба за рак“:

Оригиналът на публикацията може да намерите тук

 

Тук  има още едно проучване, извършено от партньорски екип, което може да се прочете в линка.

Противоракови свойства на производни на артемизинин и тяхната целева доставка чрез конюгиране с трансферин.

Накасе I 1 , Lai Н , Singh NP , Sasaki T .

Информация за автора

Абстракт

Артемизининът и неговите производни са добре известни антималарийни лекарства и особено полезни за лечението на инфекция на паразити на малария от Plasmodium falciparum, резистентни към традиционните антималарийни лекарства. Артемизининът има ендопероксиден мост, който се активира от интрапаразитно хеме-желязо, за да образува свободни радикали, които убиват маларийните паразити чрез алкилиране на биомолекули. През последните години има много съобщения за противоракови действия на артемизинин както in vitro, така и in vivo. Artemisinins имат инхибиторни ефекти върху растежа на раковите клетки, включително и към много ракови клетъчни линии, устойчиви на лекарства и радиация. Цитотоксичният ефект на артемизинин е специфичен за раковите клетки, тъй като повечето ракови клетки експресират висока концентрация на трансферинови рецептори върху клетъчната повърхност и имат по-висок приток на железни йони, отколкото нормалните клетки чрез трансферинов механизъм. В допълнение, някои аналози на артемизинин са показали, че имат антиангиогенезна активност. Артемизининът, маркиран с трансферин чрез въглехидратна верига, също е доказано, че има висока активност и специфичност срещу раковите клетки. Конюгирането позволява целева доставка на артемизинин в ракови клетки. В този преглед се обсъждат противораковите действия и механизмите на действие на артемизинините и трансфериновия конюгат.

Herbacross – Сладък пелин

Проучвания показват, че Artemisia annua (растение) убива 98% от раковите клетки за 16 часа