Издание: Healthline.com

Medically reviewed by Yamini Ranchod PhD, MS

December 14, 2017 — Written by Kiara Anthony

Какво е Артемизининът ?

Артемизининът е лекарство, получено от азиатското растение Artemisia annua . Това ароматно растение има листа като папрат и жълти цветя.

Повече от 2 000 години е използван за лечение на треска . Също е ефективно лечение за малария .

Други потенциални приложения включват лечение на възпаление или бактериални инфекции или главоболие, въпреки че няма научни данни в подкрепа на това.

Artemisia annua е известна с няколко други имена:

  • кингаосу
  • qing hao
  • сладък пелин
  • сладка Ани
  • сладък мъдрец
  • годишен пелин

Наскоро изследователите проучиха ефекта на артемизинин върху раковите клетки. Въпреки това клиничните изпитания и проучвания при хора са ограничени.

Артемизининът и рак

Изследователите смятат, че Артемизининът може да бъде алтернатива на по-агресивните ракови терапии, с малък риск от развитие на лекарствена резистентност.

Раковите клетки изискват желязо да се дели и да се размножава. Желязото активира Артемизининът , който създава свободни радикали, убиващи рака.

Изследване от 2015 г. показва, че Артемизининът е по-ефективен при убиването на ракови клетки, когато се комбинира с желязо.

В допълнение, изследователите от Университета във Вашингтон установили, че Артемизининът е хиляди пъти по-ефективен при убиването на определени ракови клетки в сравнение с настоящите лечения, предпазвайки нормалните клетки от унищожаване, докато се насочват към раковите клетки.

В своето изследване изследователите обвързаха артезинина с раков трансферин, съединение, убиващо рака. Чрез тази комбинация „се лъжат“ раковите клетки в третирането на трансферина като безвредни протеини. Резултатите показват, че левкемичните клетки са разрушени и белите кръвни клетки са оставени невредими.

Въпреки че има успех с това лечение, изследванията на артемизинин все още са експериментални, с ограничени данни и без големи клинични проучвания върху хора.

Оригиналът на публикацията може да намерите на: https://www.healthline.com/health/artemisinin-cancer

Може ли Артемизининът да лекува рака?