„Декодирахме как паразитът поема контрола върху имунните клетки, превръщайки ги в движещи се“ зомбита „, които разпространяват паразита в тялото“, казва Антонио Бараган , професор в Стокхолмския университет и един от авторите на новото изследване.

Токсоплазмозата на инфекцията е причинена от паразита Toxoplasma gondiiи е широко разпространена. Смята се, че 30-50% от глобалната човешка популация са носители. Котките са основният гостоприемник на паразитите, но инфекцията се разпространява и сред други животни, включително хора. Серия от проучвания показват, че паразитът засяга мозъка на заразените плъхове, така че те губят страх от котките и дори се привличат от миризмата на котките, което ги прави лесна плячка. Така се разпространява паразитът, като се гарантира, че плъхът се изяжда от котка. Токсоплазмозата е животозастрашаваща за хора с увредена имунна система и за неродени фетуси, но причинява само леки симптоми при здрави индивиди. Въпреки това, има изследвания, които показват, че психичните заболявания като шизофрения, депресия и тревожно разстройство са по-чести при хора, които са носители на Toxoplasma gondii, Има и изследвания, които показват, че паразитът може да повлияе агресивно или рисково поведение.

Клетките стават троянски коне

Изследователи от Стокхолмския университет вече са успели да покажат как паразитът поема контрола и принуждава имунните клетки да се разпространяват около тялото, като в крайна сметка достигат до мозъка. Когато се заразим с Токсоплазма, например като ядем недостатъчно готвено месо или при контакт с котешки фекалии, паразитът се озовава в стомаха. След това преминава през чревната стена и се посреща от имунни клетки, които обикновено го убиват. Вместо това, клетките стават троянски коне. Чрез секретиране на веществото GABA, те могат да разпространят инфекцията в тялото.

– Това съвпадение или еволюция ли е? Тя прилича на това как нервните клетки говорят помежду си в мозъка ни ”, каза Антонио Бараган.

Може да се инхибира от лекарството за кръвно налягане

Новото изследване показва, че малката калциева молекула е пратеник в комуникацията. Изследователите са открили нов калциев рецептор върху имунните клетки, действайки като пощенска кутия, която получава заповедите на паразита за движение на клетката.

„Хубавото е, че сигналът може да бъде възпрепятстван от редовната медицина на кръвното налягане. Когато мишките са получили лекарството, разпространението на паразита е било потиснато. Не искаме да кажем, че лекарството за кръвно налягане може да лекува токсоплазмоза, но открихме нови сигнални пътища в имунните клетки, които са свързани с тяхната подвижност и че паразитът използва много интелигентен начин Това ни помага да разберем как се разпространява паразита и се появява болест.В дългосрочен план, това може да ни помогне да разработим целеви лечения за инфекция. – каза Антонио Бараган.

За изследването:

Статията „ Зависеща от напрежението сигнализация на калциевите канали” медиира GABAA-индуцираната миграционна активация на дендритни клетки, заразени с Toxoplasma gondii, публикувана в научното списание PLOS Pathogens.